Wat is sociaal wenselijk antwoordgedrag?

Tijdens selectieprocedures zullen veel kandidaten proberen 'sociaal wenselijke' antwoorden te geven tijdens het invullen van een persoonlijkheidstest. Ze zullen kiezen voor die stelling die een goede indruk zal geven. Zo zullen ze wellicht eerder kiezen voor de stelling 'Ik ken niemand die zo hard werkt als ik', dan dat ze kiezen voor: 'Ik help niet altijd collega's tijdens het werk'. Toch heeft het geen nut om op deze manier de persoonlijkheidstest in te vullen. Organisaties zullen zien dat je niet eerlijk bent geweest als ze je testrapport zien.

 

Houd er dus tijdens het invullen van een persoonlijkheidstest rekening mee dat de test ook stellingen heeft die nagaan of je de persoonlijkheidstest sociaal wenselijk invult. Dit wordt de sociaal wenselijkheidsschaal genoemd. Deze stellingen van deze schaal meten geen persoonlijkheid, ze meten sociaal wenselijk antwoordgedrag.

 

Een voorbeeld hiervan is de stelling ‘Ik ken niemand die harder werkt dan ik’. Waarschijnlijk is deze uitspraak op niemand van toepassing. Wanneer iemand deze vraag met ‘helemaal mee eens’ beantwoord kan dit een teken zijn van sociaal wenselijk antwoordgedrag.

 

De meeste persoonlijkheidstesten geven de mate van sociaal wenselijk antwoorden aan in een schaal. Deze loopt meestal van één (niet sociaal wenselijk) tot tien (zeer sociaal wenselijk). Meer geavanceerde persoonlijkheidstesten, zoals The Bridge Personality, gaan veel verder dan dat. Deze test geeft je ook een score op instemmend antwoordgedrag en op de overeenkomst tussen de normatieve en ipsatieve antwoorden. Met deze schalen kun je zien of je kandidaat wel eerlijk is over zichzelf. Dat is handige informatie tijdens een selectie procedure.

Normative-Ipsative Split Technology

The Bridge Personality maakt naast de bovenstaande drie schalen (die een indicatie geven van 'sturend antwoordgedrag') ook gebruik van Normative-Ipsative Split Technology®. Normative-Ipsative Splits zijn indicatoren die de mate van sturend antwoordgedrag op het niveau van een persoonlijkheidsdimensie (karaktertrek) kunnen aangeven. Je kunt zo bijvoorbeeld zien of iemand wel eerlijk is over de mate van detailgerichtheid, maar wellicht niet eerlijk is over de mate van resultaatgerichtheid. Dit geeft waardevolle informatie tijdens een selectieprocedure.

 

Heeft een kandidaat bij stellingen die bij een bepaalde dimensie horen moeite gehad met kiezen dan verschijnt er in het rapport een normatief-ipsatief split bij de dimensie. De n (van normatief) staat onder de normatieve score, de i (van ipsatief) staat onder de ipsatieve score. Een kandidaat heeft bij een dergelijke dimensie moeite gehad met kiezen. Interessant is nu om te kijken hoe dat komt. Dat kan aan veel redenen liggen (bijvoorbeeld de bovenstaande uitleg). Het is aan de feedbackgever en de kandidaat om dit samen te onderzoeken. Een normatief-ipsatief split is niet slecht, het geeft juist meer informatie.

Meer informatie over The Bridge Personality?

Wil je meer weten over The Bridge Personality, de persoonlijkheidstest van TestGroup? Neem dan hier contact met ons op.

Nieuwe opleiding volgen? Doe een professionele beroepskeuzetest | Zelf assessments afnemen? Volg een online assessment training


Bekijk ook deze assessment tips: