Uitleg over het Assessment Center

Het doel van een assessment is te bekijken of jij een geschikte kandidaat bent voor een bepaalde functie. Naast een vooraf bepaalde set competenties, worden ook je persoonlijkheid en je cognitieve capaciteiten (intelligentie) getest. Bij sommige Assessment Centers word je geobserveerd tijdens rollenspellen en interviews.
 

Kosten van het Assessment Center

De kosten van een Assessment Center zijn vrij hoog en daarom kom je dit type assessment dan ook niet bij elke sollicitatieprocedure tegen. Tegenwoordig wordt door bedrijven vaak gekozen voor een online assessment, omdat de kosten hiervan een stuk lager zijn. Dit verschil in kosten ontstaat omdat tijdens een Assessment Center een psycholoog (voor het schrijven van het rapport) en observatoren (voor het observeren van de kandidaat tijdens de rollenspellen) aanwezig zijn. Deze mensen kosten geld. Een online assessment, bestaand uit een persoonlijkheidstest en een capaciteitentest, wordt online afgenomen, hierbij zijn deze mensen niet nodig. Daarom liggen de kosten van een online assessment een stuk lager.

Onderdelen van het Assessment Center

Een Assessment Center is het afnemen van een verzameling van instrumenten om de geschiktheid van een kandidaat voor een bepaalde baan te beoordelen. Een assessment wordt in vacatures vaak aangeduid als een psychologisch onderzoek.

 

Het doel van een Assessment Center is meestal het selecteren van de juiste persoon voor een functie (een selectieassessment). Tegenwoordig wordt het ook steeds meer gebruikt om het ontwikkelpotentieel van een kandidaat binnen een organisatie te beoordelen (een ontwikkelassessment) of voor het bepalen van een studiekeuze of loopbaankeuze (een loopbaanassessment).

 

In het Assessment Center worden kandidaten op verschillende manieren getest en beoordeeld. Meestal gebeurt dit door psychologen en speciaal getrainde observatoren of acteurs. Soms worden ook managers en werknemers ingezet als beoordelaars. Een Assessment Center duurt meestal een hele dag of een halve dag, afhankelijk van de onderdelen die in het assessment worden opgenomen.

 

Een Assessment Center bestaat meestal uit vier onderdelen: een interview, een capaciteitentest, een persoonlijkheidstest en een rollenspel. De volgorde van deze onderdelen kan echter per organisatie en per functie verschillen. Meestal wordt echter gestart met de capaciteitentest, omdat dit een prestatietest is en deze test het beste kan worden afgenomen als de kandidaat nog 'fris' is.

Online Assessments

Hoewel vroeger veel Assessment Centers werden afgenomen, kiezen bedrijven er steeds meer voor om online assessments bij kandidaten af te nemen. Deze online assessments bestaan vaak uit een persoonlijkheidstest en een capaciteitentest. Het voordeel van een online assessment is dat deze veel goedkoper is dan een Assessment Center. Daarnaast kunnen online assessments in eigen beheer afgenomen worden.

Voorspellende waarde van Assessments

Uit onderzoek blijkt dat een online assessment; een combinatie van een capaciteitentest, een persoonlijkheidstest en een interview minimaal dezelfde voorspellende waarde t.a.v. van werkgedrag heeft als een Assessment Center. Maar dan tegen een fractie van de kosten.

 

Wilt u meer informatie over onze persoonlijkheidstest, capaciteitentest of online assessment? Neem dan hier contact met ons op.

Uitleg over een Loopbaan Assessment | The Bridge Personality - Tien tips voor het invullen


Bekijk ook deze assessment tips: