Een IQ-test afnemen bij sollicitanten of medewerkers

Bij een IQ-test wordt, zoals de naam al aangeeft, de intelligentie of cognitieve aanleg van een sollicitant of medewerker gemeten. De test wijst uit hoe intelligent een persoon is en hoe logisch iemand kan nadenken. Een IQ-test wordt regelmatig gebruikt tijdens sollicitatieprocedures om te testen of een sollicitant geschikt is voor de functie.

IQ-test: The Bridge Ability Suite

Een IQ-test kan ingezet worden wanneer er vragen zijn over de capaciteiten die iemand bezit. Daarom wordt een IQ-test ook wel een capaciteitentest genoemd. Een voorbeeld van een capaciteitentest is The Bridge Ability Suite. Deze test meet abstracte, numerieke en verbale capaciteiten. Deze capaciteitentest is op mbo-, hbo- en wo-niveau beschikbaar.

IQ-test voor het testen van medewerkers of sollicitanten

IQ-testen worden vaak afgenomen in werksituaties. Hierbij kan worden gekeken of een medewerker kan doorstromen naar een functie op hoger niveau. Of er kan worden bepaald wat de intelligentie is van een (externe) sollicitant. The Bridge Ability Suite biedt een nauwkeurige voorspelling van iemands capaciteit om een nieuwe functie of opleiding aan te kunnen. Daarmee kun je hoogvliegers identificeren.

Kenmerken van The Bridge Ability Suite:

  • Alleen beschikbaar voor bedrijven en organisaties;
  • Meet mentale capaciteit, inclusief probleemoplossingsvermogen;
  • Meet numerieke aanleg (rekenen), verbale aanleg (taalkundig inzicht) en logisch denken;
  • Geeft inzicht in hoe snel een medewerker zich kan aanpassen;
  • Beschikbaar op mbo-, hbo- en wo-niveau;
  • Beschikbaar in 20 talen, waaronder Nederlands, Engels, Duits, Frans en Spaans;
  • Online, betrouwbaar en wetenschappelijk onderbouwd.

Voorbeeldrapporten

Er zijn drie rapporten beschikbaar voor The Bridge Ability Suite:

Doelgroep

The Bridge Ability Suite capaciteitentest (of intelligentietest) meet de cognitieve capaciteiten van personen met een opleidingsniveau van mbo t/m wo en een leeftijd vanaf 15 jaar tot 65 jaar. Met behulp van The Bridge Abillity Suite kan een voorspelling gedaan worden over iemands maximale prestatieniveau (opleidingsniveau of beroepsniveau) en daarnaast kan een indicatie van de intelligentie (IQ) worden gegeven.

Twijfels over je mbo-opleiding? Gebruik een professionele opleidingstest mbo | Welke opleiding past bij mij? Kies een opleiding met een studiekeuzetest


Bekijk ook deze assessment tips: